Buchty s jablečnou a tvarohovou náplní

04.12.2017


Ještě teplé buchty a hrníček mléka k večeři mi kdoví proč navozují takovou letní, příjemně pohodovou náladu. Tentokrát jsem buchty pekla s tvarohovou a jablečnou náplní. Buchty jsou podle receptu z Knihy kuchařských předpisů od Sandtnerové, jablečná náplň taktéž, tvarohovou takhle dělám vždycky a nevím, odkud je =D)

Na buchty potřebujete:

  • 500 g mouky (když v této kuchařce není napsáno jaké, jedná se většinou o hladkou, ale do buchet jinak dávám polohrubou, dala jsem tedy půl jedné a půl druhé, zkuste, jak je libo =)
  • špetku soli
  • citronovou kůru
  • vanilku (nebo vanilkový cukr)
  • 50 g cukru
  • 1 žloutek
  • 20 g droždí
  • ¼ l mléka
  • 60 g másla + 50 g do pekáčku
  • moučkový cukr na posypání

Mouku prosejte do mísy, přidejte sůl. (v originále se mouka ohřívá)

Máslo nechte v kastrůlku rozpustit a zchladnout.

Droždí rozetřete v mističce se lžičkou cukru, až bude tekuté, pak přilijte trošku vlahého mléka a přidejte lžíci mouky, rozmíchejte a nechte v teple vzejít kvásek (směs nabyde a zkoustne)

Do mouky přidejte cukr, vanilku (já mám mletou vanilku namíchanou s cukrem, jinak samotné mleté vanilky stačí malounko), nastrouhejte citronovou kůru, přidejte vykynutý kvásek. Pak přilijte vychladlé máslo (těch 60 g, zbytek nechte na pekáček), přidejte žloutek a postupně podle potřeby přilívejte vlahé mléko. Zpracujte na hladké měkké těsto. Přikryjte čistou utěrkou a nechte v míse vykynout. (zvětší se na dvojnásobek)

Jablková náplň: (pokud děláte obě náplně, stačí od každé polovina)

  • 300 g jablek
  • 80 g cukru
  • skořice
  • šťáva ze čtvrtky citronu
  • 30 g perníku na strouhání
  • na špičku nože mletého badyánu

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců. Dejte do kastrůlku, podlijte vodou a duste do měkka. Zchladlá měkká jablka rozmačkejte vidličkou, přidejte cukr, šťávu, koření a nastrouhejte do nich perník (podle potřeby, aby to mělo konzistenci náplně). Pořádně vše promíchejte.

Tvarohová náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu (1 vanička)
  • 1 žloutek
  • mletá vanilka (nebo vanilkový cukr)
  • cukr dle chuti

Tvaroh smíchejte s vajíčkem a vanilkou, přislaďte podle vlastní chuti.

Vykynuté těsto rozdělte na stejné bochánky (vyšlo cca 14 buchet). Každý bochánek v ruce rozplacaťte a roztáhněte do podoby cca čtverečku, dělám střed silnější a tenčí okraje. Do středu každého čtverečku dejte trochu náplně (chce to zkusit, kolik jde nejvíc zabalit). Pak k sobě rohy složte, řádně přitiskněte, aby nádivka nikde nelezla ven a vytvarujte kulaté buchty.

Zbytek másla nalijte do pekáčku (lépe trochu nahřátého), každou buchtu v másle vykoupejte ze všech stran a postupně je poskládejte jednu vedle druhé a nechte ještě chvíli kynout.

Pečte na 200 stupňů, dokud na povrchu nezezlátnou. Hotové pocukrujte.



Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky