Buchty s jablečnou a tvarohovou náplní
Ještě teplé buchty a hrníček mléka k večeři mi kdoví proč navozují takovou letní, příjemně pohodovou náladu. Tentokrát jsem buchty pekla s tvarohovou a jablečnou náplní. Buchty jsou podle receptu z Knihy kuchařských předpisů od Sandtnerové, jablečná náplň taktéž, tvarohovou takhle dělám vždycky a nevím, odkud je =D)
Na buchty potřebujete:
- 500 g mouky (když v této kuchařce není napsáno jaké, jedná se většinou o hladkou, ale do buchet jinak dávám polohrubou, dala jsem tedy půl jedné a půl druhé, zkuste, jak je libo =)
- špetku soli
- citronovou kůru
- vanilku (nebo vanilkový cukr)
- 50 g cukru
- 1 žloutek
- 20 g droždí
- ¼ l mléka
- 60 g másla + 50 g do pekáčku
- moučkový cukr na posypání
Mouku prosejte do mísy, přidejte sůl. (v originále se mouka ohřívá)
Máslo nechte v kastrůlku rozpustit a zchladnout.
Droždí rozetřete v mističce se lžičkou cukru, až bude tekuté, pak přilijte trošku vlahého mléka a přidejte lžíci mouky, rozmíchejte a nechte v teple vzejít kvásek (směs nabyde a zkoustne)
Do mouky přidejte cukr, vanilku (já mám mletou vanilku namíchanou s cukrem, jinak samotné mleté vanilky stačí malounko), nastrouhejte citronovou kůru, přidejte vykynutý kvásek. Pak přilijte vychladlé máslo (těch 60 g, zbytek nechte na pekáček), přidejte žloutek a postupně podle potřeby přilívejte vlahé mléko. Zpracujte na hladké měkké těsto. Přikryjte čistou utěrkou a nechte v míse vykynout. (zvětší se na dvojnásobek)
Jablková náplň: (pokud děláte obě náplně, stačí od každé polovina)
- 300 g jablek
- 80 g cukru
- skořice
- šťáva ze čtvrtky citronu
- 30 g perníku na strouhání
- na špičku nože mletého badyánu
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců. Dejte do kastrůlku, podlijte vodou a duste do měkka. Zchladlá měkká jablka rozmačkejte vidličkou, přidejte cukr, šťávu, koření a nastrouhejte do nich perník (podle potřeby, aby to mělo konzistenci náplně). Pořádně vše promíchejte.
Tvarohová náplň:
- 250 g měkkého tvarohu (1 vanička)
- 1 žloutek
- mletá vanilka (nebo vanilkový cukr)
- cukr dle chuti
Tvaroh smíchejte s vajíčkem a vanilkou, přislaďte podle vlastní chuti.
Vykynuté těsto rozdělte na stejné bochánky (vyšlo cca 14 buchet). Každý bochánek v ruce rozplacaťte a roztáhněte do podoby cca čtverečku, dělám střed silnější a tenčí okraje. Do středu každého čtverečku dejte trochu náplně (chce to zkusit, kolik jde nejvíc zabalit). Pak k sobě rohy složte, řádně přitiskněte, aby nádivka nikde nelezla ven a vytvarujte kulaté buchty.
Zbytek másla nalijte do pekáčku (lépe trochu nahřátého), každou buchtu v másle vykoupejte ze všech stran a postupně je poskládejte jednu vedle druhé a nechte ještě chvíli kynout.
Pečte na 200 stupňů, dokud na povrchu nezezlátnou. Hotové pocukrujte.