Mrkvový chléb s tymiánem
Voňavý, neobvyklý chlebík. Mrkev s tymiánem ho ochutí, takže je skvělý třeba jen s máslem.
Potřebujete:
- 1 ¼ hrnku vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku medu
- 1 lžičku soli
- 3 ½ hrnku hladké mouky
- 2 lžičky droždí (asi ¼ kostičky)
Suroviny nalijte, nasypte a vložte do pekárny v pořadí, jak jsou uvedeny. A nastavte na program těsto. Pokud pekárnu nemáte, všechny suroviny zpracujte v míse, těsto bylo trošku řidší.. V případě nouze přisypejte trochu mouky.
Pořádně propracujte a nechejte kynout na teplém místě dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Dále si připravte:
- 25 g másla
- 1 cibuli
- 2 střední mrkve
- 2 lžíce tymiánu (pokud máte, čerstvého)
- sůl, pepř
Cibuli najemno nakrájejte a osmahněte na másle. Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a nakonec tymián. Sůl a pepř podle chuti Směs nechte vychladnout.
Až těsto vykyne, nebo pekárna skončí program, vyklopte těsto na pomoučenou pracovní plochu zploštěte ho rukou a dorostřed dejte mrkvovou směs, zabalte do těsta a pak propracovávejte dokud se směs s těstem nespojí. Chvíli to trvá, mastné mrkvičce se do těsta moc nechce.
Pak z teď už mrkvového těsta vytvarujte bochníček (ten náš byl trošku řidší, takže nabral takový dost rozpláclý tvar) položte ho na pečící papír na plech a potřete olivovým olejem. Nechte opět kynout, až téměř zdvojnásobí objem.
Upečte v troubě vyhřáté alespoň na 200 stupňů. Hotový chléb by měl na poklepání na kůrku znít dutě. Tento je ale takový vlhčí, zůstal spíš v bagetové konzistenci, nicméně, když je zlatohnědý, povrch "chytne" kůrku, je na čase ho vytáhnout.