Mrkvový chléb s tymiánem

04.12.2017

Voňavý, neobvyklý chlebík. Mrkev s tymiánem ho ochutí, takže je skvělý třeba jen s máslem.

Potřebujete:

  • 1 ¼ hrnku vlažné vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku medu
  • 1 lžičku soli
  • 3 ½ hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky droždí (asi ¼ kostičky)

Suroviny nalijte, nasypte a vložte do pekárny v pořadí, jak jsou uvedeny. A nastavte na program těsto. Pokud pekárnu nemáte, všechny suroviny zpracujte v míse, těsto bylo trošku řidší.. V případě nouze přisypejte trochu mouky.
Pořádně propracujte a nechejte kynout na teplém místě dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.


Dále si připravte:

  • 25 g másla
  • 1 cibuli
  • 2 střední mrkve
  • 2 lžíce tymiánu (pokud máte, čerstvého)
  • sůl, pepř

Cibuli najemno nakrájejte a osmahněte na másle. Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a nakonec tymián. Sůl a pepř podle chuti Směs nechte vychladnout.
Až těsto vykyne, nebo pekárna skončí program, vyklopte těsto na pomoučenou pracovní plochu zploštěte ho rukou a dorostřed dejte mrkvovou směs, zabalte do těsta a pak propracovávejte dokud se směs s těstem nespojí. Chvíli to trvá, mastné mrkvičce se do těsta moc nechce.
Pak z teď už mrkvového těsta vytvarujte bochníček (ten náš byl trošku řidší, takže nabral takový dost rozpláclý tvar) položte ho na pečící papír na plech a potřete olivovým olejem. Nechte opět kynout, až téměř zdvojnásobí objem.

Upečte v troubě vyhřáté alespoň na 200 stupňů. Hotový chléb by měl na poklepání na kůrku znít dutě. Tento je ale takový vlhčí, zůstal spíš v bagetové konzistenci, nicméně, když je zlatohnědý, povrch "chytne" kůrku, je na čase ho vytáhnout.



Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky