Základní domácí těstoviny
Strojek na těstoviny je jeden z mých nejoblíbenějších kuchyňských pomocníků. Jakmile jsem totiž jednou ochutnala domácí čerstvé těstoviny, ty kupované už nikdy nebudou, co bývaly =)) Navíc lasagne vždycky pasují do pekáčku, ať se je rozhodnu zapékat v čemkoli, canelloni netřeba plnit, náplň do těsta rovnou zaroluji, raviolli vykrájím raznicí nebo rádýlkem do libovolné velikosti i tvaru.. a mé nejoblíbenější jsou zkráta obyčejné široké nudle, fettuccine. A klidně i sypané mákem =)
Zkuste si také připravit své vlastní těstoviny:
Na každé vajíčko potřebujete cca 100 g mouky, nejlépe se mi osvědčilo kombinovat semolinu s hladkou moukou, buď v poměru 50:50, nebo třetinu semoliny a zbytek hladké, s vyšším poměrem semoliny jsou těstoviny takové pevnější, ale s těstem se o něco hůře pracuje. A lžičku olivového oleje.
Vajíčka s olejem a oběma druhy mouky zpracujte na pružné, nelepivé těsto. Musí být dost pevné a tuhé, ale ne vysušené. Mouku přidávejte podle potřeby, každé vajíčko je jinak velké. Těsto řádně propracujte a pak zabalte do potravinářské folie a alespoň půl hodiny nechte odpočinout.
Pak už můžete válet těstoviny. Se strojkem to jde snadněji, oddělte kousek těsta, vytvarujte placičku a tu několikrát projeďte strojkem na nejnižší stupeň, vždy těsto znovu přehněte a pak protáhněte strojkem, až je placička pěkně stejnoměrná. Pak už nepřekládejte, postupně přibližujte válečky a protahujte těsto, před řezáním nudlí těsto pořádně pomoučete z obou stran. Řezací nástavec vám nařeže pěkné stejnoměrné nudle, ale pokud ho nemáte, těsto na několikrát příčně přeložte a nakrájete na požadovanou šířku těstovin.
Pokud válíte válečkem, válejte na pomoučené ploše, těsto by mělo být na konci tenoučké, téměř průsvitné. A nakonec ho opět pomoučete, poskládejte a nakrájejte.
Těstoviny se nejlépe suší na stojánku, kde visí, neslepí se a pěkně proschnou. Lze je také sušit rozložené na utěrce. Usušené těstoviny skladujte ve skleněné nádobě nebo pečlivě uzavřeném igelitovém sáčku.
Pokud je chcete vařit čerstvé, nechte je jen deset minut oschnout a pak vařte v osolené vroucí vodě cca 1,5-2 minuty, jsou opravdu rychle hotové.
I sušené domácí těstoviny uvaříte za 3-4 minuty. Záleží i na poměru druhů mouky, vytahujte z hrnce a ochutnávejte =)