Zelňačka

10.12.2017

Nejlepší mně doposud známá zelňačka. Původem od Piškota.

potřebujeme:

  • 2 velké cibule
  • sklenici kysaného zelí
  • sladkou papriku
  • olej nebo sálo
  • 3 větší brambory
  • hladkou mouku
  • 2 vajíčka
  • mléko nebo smetanu
  • kolik chcete klobásy (nejlépe pálivé) (nejlépe domácí) (v případě nouze párky)
  • sůl
  • cukr
  • máslo

postup:


Na plotnu si připravíme asi třílitrový hrnec. Oloupáme a nakrájíme cibule (na kostičky). V hrnci rozpálíme olej či sádlo, přisypeme cibulku, pokrájené klobásky a opekáme cca 10 minut. Okořeníme třemi lžičkami sladké papriky, hnedle po té hodíme do hrnce pokrájené zelí (lák ze zelí nevylévat ani nevypít) (upíjet se může). Vše promícháme a do půlky hrnce zalijeme vodou. Vaříme pod pokličkou, dokavaď není zelí měkké. 

Než se zelí uvaří, připravíme si vedle v misce z oloupaných a na jemno nastrouhaných syrových brambor nočky. Ty zhotovíme tak, že do brambor přimícháme vajička a přisypáváme hladkou mouku tak, aby těsto mělo konzistenci těsta na nočky (odborník přes zelňačku říká: aby to bylo žmatlavý a drželo na lžíci).
Jestliže už je zelí měkké, dolijeme polévu mlékem do požadovaného množství. Na pánvičce si připravíme jíšku (z másla a hladké mouky, do zlatova). Hotovou vmícháme do polévky. Krátce povaříme a můžeme přidávat nočky. To provedeme tak, že na špičku jedné lžíce nabereme trocha těsta a druhou lžící či prstem sešťouchneme do polévky.
Nakonec vše dochutíme solí, cukrem a lákem ze zelí (zbylý můžete už dopít, je to velmi zdravé)
Správná zelňačka je sladkokyselá, s jemnou příchutí papriky. Vařečka by v ní měla stát. Nakrájíme na porce a podáváme :-)
PS: Do zelňačky je též možno přidati jedlých hub.


Více zde: https://domacikucharka.webnode.cz/news/zelnacka/

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky