Zelňačka
Nejlepší mně doposud známá zelňačka. Původem od Piškota.
potřebujeme:
- 2 velké cibule
- sklenici kysaného zelí
- sladkou papriku
- olej nebo sálo
- 3 větší brambory
- hladkou mouku
- 2 vajíčka
- mléko nebo smetanu
- kolik chcete klobásy (nejlépe pálivé) (nejlépe domácí) (v případě nouze párky)
- sůl
- cukr
- máslo
postup:
Na plotnu si připravíme asi třílitrový hrnec. Oloupáme a nakrájíme cibule (na kostičky). V hrnci rozpálíme olej či sádlo, přisypeme cibulku, pokrájené klobásky a opekáme cca 10 minut. Okořeníme třemi lžičkami sladké papriky, hnedle po té hodíme do hrnce pokrájené zelí (lák ze zelí nevylévat ani nevypít) (upíjet se může). Vše promícháme a do půlky hrnce zalijeme vodou. Vaříme pod pokličkou, dokavaď není zelí měkké.
Než se zelí uvaří, připravíme si vedle v misce z oloupaných a na jemno nastrouhaných syrových brambor nočky. Ty zhotovíme tak, že do brambor přimícháme vajička a přisypáváme hladkou mouku tak, aby těsto mělo konzistenci těsta na nočky (odborník přes zelňačku říká: aby to bylo žmatlavý a drželo na lžíci).
Jestliže už je zelí měkké, dolijeme polévu mlékem do požadovaného množství. Na pánvičce si připravíme jíšku (z másla a hladké mouky, do zlatova). Hotovou vmícháme do polévky. Krátce povaříme a můžeme přidávat nočky. To provedeme tak, že na špičku jedné lžíce nabereme trocha těsta a druhou lžící či prstem sešťouchneme do polévky.
Nakonec vše dochutíme solí, cukrem a lákem ze zelí (zbylý můžete už dopít, je to velmi zdravé)
Správná zelňačka je sladkokyselá, s jemnou příchutí papriky. Vařečka by v ní měla stát. Nakrájíme na porce a podáváme :-)
PS: Do zelňačky je též možno přidati jedlých hub.
Více zde: https://domacikucharka.webnode.cz/news/zelnacka/